Tot de scheet ons scheidt

Verliefdheid duurt tot de eerste scheet. Die wijsheid trachtte Axl Peleman De Laatste Show-kijkers vorige week aan te leren. En hoe simpel en boers deze uitspraak in eerste instantie wel niet lijkt, Axl heeft gelijk. Verliefdheid is immers slechts een fase. De fase waarin ‘de man van je dromen’ de perfectie zelve is. Niemand kan ooit beter, mooier, sterker, leuker, grappiger, sexyer of zelfs welriekender zijn. Betoverd door zijn volmaaktheid, valt er haast geen enkel foutje te bespeuren. Tot die eerste scheet je weer met beide voeten op de grond zet. Een mens is immers pas volmaakt als hij over een goed werkend spijsverteringssysteem beschikt en dat laat zo af en toe eens van zich horen.

Na de allereerste blik, eerste kus of zelfs een allereerste ruzie, moet ik een nieuwe mijlpaal toevoegen aan mijn lijstje. Relaties zijn immers opgebouwd rond mijlpalen. Niet de psychologische ‘itches’ waar je om de zoveel maanden mee naar de relatietherapeut moet, maar gebeurtenissen die belangrijk genoeg zijn om je relatie vorm te geven. Dat de befaamde eerste kus en een kennismaking met de mogelijke schoonfamilie hier al zeker toe behoren, trekt niemand nog in twijfel. Toch moet deze ‘waarheid’ eens nodig worden herzien. Mijn visie van mijlpalen als zijnde ‘belangrijke gebeurtenissen’ heeft immers een bijschaving nodig. Nu ook ik inzie dat die allereerste scheet alles verandert en haast het belangrijkste schakelmoment is in een relatie, is mijn zicht op liefde genuanceerd. Liefde is immers de enige emotie die ons ertoe aanzet in volledige harmonie met jezelf en iemand anders constant samen te zijn en de slechte kantjes erbij te nemen. Iets wat je duidelijk niet terugvindt in de perfectionistische verliefdheidsfase.

Ieder van ons heeft het ongetwijfeld al eens meegemaakt. Een onbereikbare, maar des te harder lonkende vlam die steeds meer het onderwerp wordt van je leven. En hoewel je nog nooit één woord met elkaar gewisseld hebt, de liefde kon niet groter zijn. Maar…liefde? Niet wetende hoe zijn/haar stem klinkt, of zij/hij echt wel zo slim is als je hem toedroomt en nog minder bewust van het werkelijke karakter van je droomman/vrouw, schrijf je hem/haar steeds meer goede eigenschappen toe. Hoe kan iemand ooit nog aan hem/haar tippen? Maar dan volgt de eerste kennismaking. Na soms maandenlang staren, raap je al je moed bijeen en volgt er een echte conversatie. Waarschijnlijk reeds zwaar onder de invloed van de chemische stoffen die zij/hij op je af laat komen, besef je dat je ‘de liefde van je leven’ hebt gevonden. Maar dan pas komt de eigenlijke relatie. De stilaan groeiende nood om continu bij elkaar te zijn of van elkaar te horen, neemt soms ongeziene proporties aan en voor je het weet ben je elk moment samen. Pas dan is het dat je echt ziet met wie je het bed deelt. Die beruchte ochtendadem, bad hair days en alle mogelijke ongemakken maak je met elkaar mee. En net daarin wint je relatie aan kracht. Want wie nog altijd even liefdevol kan kijken naar een halve Frankenstein als naar de schoonheid die hij ziet met make-up en na een deugddoende douche, kan duidelijk zeggen dat hij halsoverkop verliefd is. Maar dan pas komt die eerste scheet.

Hoe hard we ook mogen proberen, niemand heeft de volledige controle over zijn eigen lichaam. Ongewenste haargroei, geluidsproductie en stank zijn zo van die dingen die je dag volledig om zeep kunnen helpen, maar onoverkomelijk zijn. Degene die probeert een scheet binnen te houden, zal de aandacht al zeker trekken met zijn vreemde gezichtsuitdrukking of gewoon al ongemakkelijke gedrag. Maar liefde is iets wonderbaarlijks. Hoe duidelijk het ook is dat hij/zij zijn/haar darmen niet langer onder controle heeft, wie elkaar graag ziet zegt hier al lang niets meer over. Terwijl hij zo subtiel en toch opvallend mogelijk doet alsof er niets aan de hand is, zal zij wikken en wegen. En, alle etiketten ten spijt, als de verliefdheid groot genoeg is zal ook zij doen alsof haar neus bloedt. En net daarin schuilt de liefde. Eindelijk in het volledige besef dat je geliefde ook maar een mens is en dat hij/zij ook zijn fouten heeft, lukt het je toch nog om bij hem/haar te blijven. Om hem/haar die exact zelfde smachtende blik als voor de kennismaking toe te werpen en om hem/haar het gevoel te geven dat hij/zij echt wel perfect is. En op het moment dat je elkaars onvolmaaktheid inziet en toch even gelukkig bij elkaar blijft, dan pas kan je een volwaardige relatie beginnen. Want enkel wie elkaar als gelijke kan aanvaarden en zijn volledig menselijke zelf kan zijn, kan zeggen dat hij/zij de liefde gevonden heeft. En gezien deze alles overwint, gaat het je, na het overleven van die eerste scheet, als koppel voor de wind.

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s